עיצוב פנים עוסק לא רק ביצירת חלל נעים ויזואלית, אלא גם ביצירת חלל פונקציונלי ומשקף את הערכים והאמונות של האנשים המשתמשים בו. התנ"ך, מציע שפע של חוכמה והשראה לעיצוב פנים שניתן ליישם גם במסגרות דתיות וגם חילוניות.
1. דגש על סימטריה ואיזון: התנ"ך שם דגש רב על חשיבות הסימטריה והאיזון בעיצוב. למשל, המשכן, המתואר בספר שמות, תוכנן תוך הקפדה רבה על סימטריה ואיזון. דוגמה לכך היא שימוש בסטים תואמים של רהיטים, כמו ארון הברית ושולחן לחם הראווה, וכן שימוש בדוגמאות ומוטיבים חוזרים.
2. שימוש בחומרים טבעיים: התנ"ך מעודד שימוש בחומרים טבעיים בעיצוב, כמו עץ, אבן ומתכת. לדוגמה, המשכן נבנה מעץ שיטה וזהב, וארון הברית היה מצופה בזהב טהור. שימוש בחומרים טבעיים יכול להוסיף חום, מרקם ותחושת חיבור לטבע לחלל.
3. שלבו סמליות: התנ"ך עשיר בסמליות, וניתן לשלב זאת בעיצוב פנים. למשל, המנורה, שהיא דוכן של שבעה קנים, היא סמל לעם היהודי ויכולה לשמש כמוקד בחדר. באופן דומה, מגן דוד, שהוא סמל לעם היהודי, יכול לשמש כאלמנט דקורטיבי בחדר.
4. צרו תחושת חמימות ואירוח: בתנ"ח שמים דגש רב על חשיבות האירוח וניתן לשלב זאת בעיצוב הפנים. לדוגמה, שימוש בצבעים חמים, ישיבה נוחה ותאורת סביבה יכולים ליצור חלל מסביר פנים ומזמין.
5. שימוש בחלל פונקציונלי ורב תכליתי: התנ"ך מעודד שימוש בחלל פונקציונלי ורב תכליתי. למשל, המשכן שימש לא רק כמקום פולחן אלא גם כמקום הוראה והתכנסות. באופן דומה, בעיצוב מודרני, שילוב ריהוט רב תפקודי ופתרונות חוסכי מקום יכולים למקסם את הפונקציונליות של החדר.
6. שלבו אור טבעי: התנ"ך מדגיש את חשיבות האור הטבעי והקשר שלו לאלוהים. למשל, המשכן תוכנן עם חצר שאפשרה לאור טבעי להציף את החלל. באופן דומה, בעיצוב מודרני, שילוב של אור טבעי באמצעות חלונות, חלונות צוהר או בארות אור יכול לא רק להוסיף עניין ויזואלי אלא גם ליצור תחושת חיבור לטבע ולאלוהי.
7. שימוש בגיאומטריה מקודשת: התנ"ך משתמש לעתים קרובות בגיאומטריה מקודשת, שהיא שימוש ביחסים מתמטיים ותבניות ליצירת עיצוב הרמוני ומאוזן. לדוגמה, המשכן תוכנן תוך שימוש בגיאומטריה מקודשת כדי ליצור תחושה של הרמוניה ואיזון. באופן דומה, בעיצוב מודרני, שילוב גיאומטריה מקודשת באמצעות שימוש בצורות גיאומטריות, דפוסים ומוטיבים יכולים להוסיף תחושת איזון והרמוניה לחלל.
לסיכום, התנ"ך מציע שפע של חוכמה והשראה לעיצוב פנים. על ידי שימת דגש על סימטריה ואיזון, שימוש בחומרים טבעיים, שילוב סמליות, יצירת תחושת חמימות ואירוח ושימוש בחלל פונקציונלי ורב תכליתי, נוכל ליצור חללים שלא רק נעימים ויזואלית אלא גם משקפים את הערכים והאמונות שלנו.